Ma 2018. április 24., kedd, György napja van. Holnap Márk napja lesz.

Népszerű termékeink horgász webáruházunkból

Tégelyes Bojli T.K.O. 100gr 18mm Tégelyes Bojli T.K.O. 100gr 18mm 890 Ft
Neopren kesztyű L Neopren kesztyű L 4 160 Ft
Mikado Jig fej 5 gramm/ BN4 /3db/csomag Mikado Jig fej 5 gramm/ BN4 /3db/csomag 590 Ft
Click on the slide!

Az ECOFISH műanyag kukorica csali

Hírek >> Friss hírek

Egyre inkább elterjedtek a vízparton a csali imitációk, gumi kukoricák, valamint azoknak lebegő változataik. A horgászok, idegenkednek tőle, nem igazán…

More...
Click on the slide!

2014 márciusi akció

Hírek >> Friss hírek

Az ECOFISH Kft. 2014 márciusi akciója.

More...
Click on the slide!

Pellet feeder kosarak, forgók és egyebek

Hírek >> Friss hírek

Az NGT pellet  feeder kosár alkalmas nagy mennyiségű beáztatott, előkészített, aromázott mikropellet bejuttatására kedvenc horgászmódszerünk alkalmazása során.

More...
Click on the slide!

ECOFISH – HORGÁSZFIRKÁSZ FEEDER KUPA

Hírek >> Friss hírek

A verseny ideje: 2014. 04. 05. A verseny helye: Kajánsziki horgásztó (Hajdúböszörmény mellett)

More...
Click on the slide!

2013 augusztusi akció

Hírek >> Friss hírek

Az ECOFISH 2013 augusztusi akciója

More...
Click on the slide!

2013 júliusi akció

Hírek >> Friss hírek

Aranyat érő ajánlat - Az ECOFISH 2013 júliusi akciója

More...
Click on the slide!

Még pár nap a júniusi akcióból

Hírek >> Friss hírek

Az ECOFISH Kft. júniusi akciója hamarosan befejeződik, ne hagyja ki!

More...
Click on the slide!

Bivy asztaltáska és annak előnyei

Hírek >> Friss hírek

Általában ha horgászunk, mert hisz tesszük lelkesen mi horgászok, előbb utóbb hatalmas rendetlenséget hagyunk magunk után.

More...
Click on the slide!

AZ NGT Avon Quiver horgászbot, kettő az egyben

Hírek >> Friss hírek

A mostani tesztalanyom, egy két részes quiver horgászbot, mely abban különbözik a többi horgászbottól, hogy alkalmas feeder horgászatra is, de…

More...
Click on the slide!

NGT Deluxe ágytáska

Hírek >> Friss hírek

Azonban egy-egy megfelelő szék, fotel, ágy még mindig nem olcsó mulatság, így megéri odafigyelni, vigyázni rájuk.

More...
Click on the slide!

Horogeldorádó az ECOFISH kínálatában

Hírek >> Friss hírek

Az Ecofish-től kiváló horgokat szerezhetünk be, olcsón és a lényeg jó minőségben

More...
Click on the slide!

2013 februári akció

Hírek >> Friss hírek

Az ECOFISH 2013 februári akciója

More...
Click on the slide!

Amikor a táskáé a főszerep

Hírek >> Friss hírek

Amikor a táskáé a főszerep, avagy minden apróság egy helyen…

More...
Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks

Legyek, vizek, Balinok

PDFNyomtatásE-mail

legyezésAugusztus végén, szeptemberben, amikor egy-egy víz partjáról kémleljük a vizet, hirtelen hangos robajjal és nagy fröcsköléssel rontanak a balinok a kis halak közé, és ezzel váratlanul megtörik a csendet. Persze nem csak a kis halakat, de néha még bennünket, horgászokat is meglepnek ezzel. Ilyenkor sok helyen már nem csak a hajnali és esti órákban lehetünk eredményesek, ha balinra legyezünk, hanem akár egész nap. Persze ezekben a hónapokban is benne van többféle időjárásnak a lehetősége, de nagyjából kiszámítható, hogy mi várható.

legyezés

Az állóvizek hőmérséklete is némi lehűlést mutat augusztus vége után, és ez megfigyelhető a folyóinknál is, amelyek vízszintje ilyenkor általában alacsony, hacsak egy kiadós zápor nem emel rajta. Ez az idő több szempontból kedvez egy-egy jó legyes balinozásnak. Bármelyik vizet is választjuk, eredményesek lehetünk az előre megkötött legyeinkkel, melyek sokfélék lehetnek. Aki éppen ilyenkor nyaral a Balatonnál, semmi esetre se hagyja otthon a legyes motyóját, mert csak bosszankodna strandolás közben a tőle nem messze folyamatosan fröcskölő balinok látványa miatt.

legyezés

A Balaton többféle lehetőséget kínál a legyeseknek: a kőmólókról vagy a sekélyebb gázolható vízben járva, vagy akár csónakból. Egyaránt lehet lehetőséget találni egy legyes balinozásra. Ezeken a helyeken ne kezdjünk legyezni, miközben sokan sétálnak mögöttünk. Itt a kora reggeli órák lesznek eredményesek, amikor csak pár ember horgászik ott. Persze lehet, hogy itt is várni kell, amíg beindulnak a balinok, és elérhető távolságra jönnek hozzánk, de ha ott vannak, ne késlekedjünk, hanem lendítsük legyes botunkat és kínáljuk fel minél gyorsabban a legyünket a rablás környékén.

Nagyon lényeges tudni, ha valaki a Balatonon szeretne legyezni, hogy a hajókikötőkben általában tilos a horgászat és ahol strandok vannak, ott a helyi önkormányzatok szabályozzák, hogy mettől meddig engedik be a horgászokat. Tehát, ha strandterületre tévedünk, ne lepődjünk meg, ha megkérnek rá bennünket, hogy fejezzük be a horgászatot. Minden esetben érdemes előre tájékozódnunk, ezzel elkerülhetjük a felesleges vitákat és kellemetlenségeket, és így remélhetőleg a balinok megfogása, fárasztásuk élménye marad meg bennünk.

legyezés

A legyek közül a Closer Minnow, a Gugler, és a Crazy Charly, méret és színvariánsaiból válasszunk. Lehet, hogy az adott helyen és napon az első műlegyek egyike már fogós lesz, de előfordulhat az is, hogy a balinok csak fröcskölnek körülöttünk hangosan, mi meg csak lendítjük a legyeinket közéjük, és nem lesz kapásunk. Ilyenkor cseréljünk legyeket, mert akár a légytípus, akár a nagyság, akár a szín változtatása eredményi hozhat. És ha sikerült fognunk az adott léggyel, már csak arra kell figyelnünk, hogy minél jobban a rablások közelében tudjunk maradni.

A déli part hosszabb, sekélyebb részei alkalmasabbak egy vízben járó balinozáshoz, és itt akár több kilométeren keresztül legyezhetünk gond nélkül. Nagy élmény tud lenni már maga a látvány is, mikor egy adott helyen körberabolják a kis halakat az önök, és szó szerint szinte terelgetik őket, aztán felváltva közéjük rontanak, hogy minél többet habzsolhassanak belőlük.

legyetés

Ideális körülménynek számít, amikor aránylag szélcsendes és hullámmentes vízen tudunk legyezni. Az előkénk lehet 0,22-0,28 mm-es vastagságú és monofil zsinórból készült. A legyes zsinórunkat tisztítsuk meg és utána ápoljuk le 3M FLY LINE DRESSING zsinórápolóval, mert ha nem tesszük, ragadós lesz a víztől, és kevésbé tudunk nagyokat dobni vele. Ha tehetjük, ne hagyjuk ki ilyenkor a balatoni balinozást műlegyezve, mert újabb élményeket és tapasztalatokat szerezhetünk.

Akinek nincs lehetősége balatoni balinozásra, az se essen kétségbe mert folyóink is nagyon jó lehetőségeket kínálnak egy-egy legyes balinozásra. Az alacsonyabb vízszintek és az ezzel járó tisztább vizek és a bennük nagy csapatokban növekedő kisebb halak és a rájuk vadászó balinok, és az ő becserkészésük is újabb kihívás lehet. A kövezések mögötti visszaforgók környéke és a sekélyebb vizű kavicspadok melletti részek is hangosak ilyentájt a balinok rablásaitól. A partról sokszor látni a nagyobb küszcsa-patokat és a közéjük rontó testesebb balinokat. Sokszor még a száraz kavicspadra is kivetődnek a snecik a rablás erejétől. Persze pillanatok alatt visszavergődnek a vízbe, ahol már várják őket a balinok, ők előszeretettel fogyasztják a megszédült, gyorsan úszni kevésbé tudó kisebb halakat. Legyeinket is eszerint kell elkészítenünk és megválasztanunk már otthon. Amíg egy balatoni vízben gázolós balinozáshoz az egyáltalán, vagy csak részben súlyozott léggyel lehetünk eredményesek, addig a folyóvizeken szükségünk lesz súly nélküli és súlyozott változatokra is. Például a Crazy Balinokra Charly legyeket elsősorban a tengeri legyes horgászatnál alkalmazzák és kötik a különböző variánsait. Mi is elkészíthetünk néhány variációt súlyozott vagy súly nélküli változatban, hiszen a sekélyebb és az akár öt-hat méter mély részeken is foghatunk velük balinokat. Fogósságuk a megfelelő nagyságában és a vezetési technika kellő és hatásos alkalmazásában van.

legyezés

Egy 4-6-8-as méretű horogra Ribbig Bandet tekerünk végig a horog szárán a háromnegyedéig, majd felkötünk egy páros szemet, ami lehet akár kádláncból, sima rézből, de lehet akár ólombetéttel ellátott is. A dupla szemeket felülre érdemes kötni, mert amikor horgászunk vele, átfordul és így a horog hegye felülre kerül. Ezzel sok víz alatti akadást elkerülhetünk. Ugyanezt alkalmazzuk a Cloeser Minnow-nál is, mert ez a légy is átfordul, miközben visszafelé húzzuk, ezért amikor a különböző színű anyagokat, szőröket kötjük fel vagy fordítsuk meg a sorrendet, vagy a satuba úgy tegyük a horgot, hogy felül legyen a horog hegye. A Crazy Charlynál amikor felkötöttük a páros szemeket, szintén fordítsuk meg a satuban a horgot és ezután kössük meg, a szemek előtt tetszés szerint választottan BuckTail, Polar Fox, vagy fehér rénszarvas szőrszálakból készített legyet, ami elég, ha valamivel hosszabb csak, mint a horog szára. Köthetünk mellé pár szál Krystal Flasht is, amitől kissé csillogóbb lesz a legyünk, majd kössük le a cérnát és lakkal rögzítsük.  Ha egy-egy rablás közelébe tudjuk engedni a legyünket a dobás végén, és a sekélyebb részeken kínáljuk fel a súly nélküli legyet, elég először csak pár rövidebbet húzni rajta felénk és csak aztán gyorsítani rajta. Érdemes a gyorsabban vezetett méterek után pár pillanatnyi szünetet hagyni, mert ekkor legyünk csak lebegni fog vagy süllyed valamennyit, aztán az újraindításkor vagy valamivel utána várhatjuk a ránehezedést vagy határozott, erős rántást. Érdemes a vehemensebb halat ilyenkor engedni, hogy kiússza magát, aztán folyamatosan fékezzük meg. Legyünk határozottak, de ne erőltessük túlzottan a fárasztás gyorsaságát, és ha lehet, tőlünk távolabb nyugtassuk meg a balinokat és csak aztán húzzuk közelebb, majd szákoljuk és fotózzuk őket. A mélyebb helyeken  ha már a felszínt és a felsőbb vízrétegeket átvallattuk érdemes olyan legyet felkötnünk az előke végére, amire olyan szemeket kötöttünk, melyekben belül ólom van. Ha ezeket kínáljuk fel a mélyebb, fenék közeli részeken, szintén kapásra tudjuk ingerelni az ott tartózkodó balinokat. Zsinórunk legyen teljesen süllyedő, mert csak ennek a segítségével tudjuk a megfelelő mélységbe juttatni a legyünket. A megfelelő visszahúzási stílust a víz alatti áramlási viszonyokat figyelembe véve válasszuk meg. Ha tehetjük, érdemes kétféle legyezőzsinórt vinnünk magunkkal, vagy két komplett felszerelést, botot, orsót és zsinórt. Az egyiken úszó, a másikon pedig süllyedő zsinór legyen feltekerve. Készíthetünk még és vihetünk magunkkal olyan legyeket, melyeknek a testét Krystal zseníliából készítjük. A farkat úgy érdemes megkötni marabutollból, mint a Wooly Buggerekét, és tegyünk mellé pár szál Krystal Flasht. A testet a fényesen csillogó zseníliaszálak valamelyikéből alakítsuk ki, majd ragasszunk rá kétoldalt epoxy szemeket. De ezeket helyettesíthet

legyezés

A felső zsinór jelzése WF-1-F – végsúlyos (WF = Weight Forward), AFTM 7 osztályú, úszó (F = Floating.) A második mindkét vége felé vékonyodik (DT = Double Taper), 11. osztályú, úszó, süllyedő elülső szakasszal (F/S = Floating/Sinking).

jük fémszemekkel is, amiké korábban kötünk fel a horogszárra elöl. A használt színek közii: talán a fehér a legfogósabb, de . fekete, olívzöld vagy a sárga i: fogós, és a balinok könnyedén éí komótosan fordulnak rájuk, sok szor a lábunk előtt. A horgol mérete 6-8-as legyen. Sokszor. rablás nélküli helyeken tuduai velük az első alkalommal bálin fogni. A fekete változatát a legna gyobb déli melegben és szikráz napsütésben, teljesen tiszta víz ben is szinte teljesen gyanútlant, nyelik el. Sok érdekességet és tapasztalatot ígérnek a szeptemberi meleg napok, ne legyünk hát restek időnként még új legyeket is kötni és horgászni velük. Egy-egy újabb légy sokszer újabb élményeket és tapasztalatokat fog adni, és ez a lényeg a egészben!

Ne feledjük! Legyezni jó!

 

Ez nem a Balaton , de egy kis ízelítő milyen is lehetne :))
Forrás: Magyar Horgász

Hasonló horgász cikkek

Hozzászólások  

 
0 # clash royale hack 2017-04-30 03:17
Realizing this implies that there isn't any purpose
to not utilize the Clash Royale source generator
immediately!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Sal 2017-05-15 22:03
Loving the info on this internet site, you have done great job on the blog posts.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # size d push up bra 2017-06-01 09:03
I'm not sure exactly why but this website is loading incredibly slow for me.
Is anyone else having this issue or is it a problem on my
end? I'll check back later and see if the problem still exists.


Look into my web site size d push up bra: http://bananas168.typepad.com/blog/2011/09/how-to-enlarge-boobs-size-and-some-great-breast-enlargement-tips.html
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # push up bra 32b 2017-06-02 03:46
Today, while I was at work, my sister stole my iPad
and tested to see if it can survive a twenty five
foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.
I know this is totally off topic but I had to share it with someone!Feel free to visit my web blog: push up bra 32b: http://snark59.typepad.com/blog/2011/09/how-to-make-your-breasts-bigger-in-a-swimsuit-tips-that-can-help.html
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # 86Hamish 2017-08-12 10:45
I see you don't monetize your page, don't waste your traffic, you can earn additional bucks every
month because you've got high quality content. If you want to know what is the best adsense alternative, type
in google: adsense alternative Mertiso's tips
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # FirstMargie 2017-10-27 00:05
I see you don't monetize your page, don't waste your traffic, you
can earn extra cash every month because you've got hi quality content.
If you want to know how to make extra money, search for:
Mrdalekjd methods for $$$
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # KendraSmall 2017-11-28 18:33
I have checked your site and i have found some duplicate content, that's why
you don't rank high in google's search results, but there is
a tool that can help you to create 100% unique content, search for; Boorfe's tips unlimited content
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # KoryChief 2018-03-19 17:43
I have checked your site and i've found some duplicate content, that's why you don't rank
high in google's search results, but there is a tool that can help you
to create 100% unique articles, search for;
boorfe's tips unlimited content
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt horgászbolti termékek

Wobbler tartó 5 fakkos Wobbler tartó 5 fakkos 170 Ft
Predator box Predator box 8 760 Ft
Mágneses horgos doboz Mágneses horgos doboz 800 Ft

Horgászbolt üzenet

Tudta-e, hogy a magyarországi horgászok legfőbb zsákmánya nem más mint a ponty.
A pontyról köztudott, hogy növényevő hal és a mai napra szinte a magyar horgászok bálványává vált. 
Megtalálja-e horgászboltunkban a ponty horgászatához szükséges kellékeket?
Az elmúlt évek során igazán sok módszer fejlődött ki a ponty kifogására, ezért nem csoda hogy az ECOFISH Kft. horgász webáruházában rengeteg horgászcikk megtalálható, mely a ponty kifogásához segíti a horgásztársainkat.

Horgász webáruház információ

Kedves Olvasónk!
Ne felejtse el horgász webáruházunkat a könyvjelzői közé elmenteni és ingyenesen regisztrálni online horgászbolt oldalunkra.
Hétről hétre újabb horgászcikkeket akciózunk, horgászattal kapcsolatos termékkörünk folyamatosan bővül és ezért árainkat versenyképesen tudjuk tartani.
Az ECOFISH Kft. horgász webáruházában mindig profi horgászcikkeket talál, megfizethető áron.
Várjuk vissza!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legutóbbi hozzászólások

 • My developer is trying to persuade me to move... Tovább...
  >> Sommer
 • Its like you read my mind! You appear to know... Tovább...
  >> wrist watch brands
 • Facil de enviar sms com Sms bomber profession... Tovább...
  >> best apk sites
 • I have checked your blog and i've found some ... Tovább...
  >> JacquettaChief
 • I have checked your blog and i've found some ... Tovább...
  >> RosalindaChief
 • I have checked your site and i've found some ... Tovább...
  >> KoryChief
 • It's very effortless to find out any matter o... Tovább...
  >> canada pharmacies
 • Oh my goodness! Awesome article dude! Thank y... Tovább...
  >> money lender
 • Do you have any video of that? I'd want to fi... Tovább...
  >> northwestpharmacy
 • I have checked your page and i have found som... Tovább...
  >> OlivaSmall
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval