Ma 2018. április 24., kedd, György napja van. Holnap Márk napja lesz.

Népszerű termékeink horgász webáruházunkból

Tégelyes dippes Bojli Strawberry 100gr 24mm Tégelyes dippes Bojli Strawberry 100gr 24mm 1 000 Ft
Mikado merevfalú botzsák /159 cm/ Mikado merevfalú botzsák /159 cm/ 10 700 Ft
Mikado Jig fej 5 gramm 1/0/ 3db/csomag Mikado Jig fej 5 gramm 1/0/ 3db/csomag 590 Ft
Click on the slide!

Az ECOFISH műanyag kukorica csali

Hírek >> Friss hírek

Egyre inkább elterjedtek a vízparton a csali imitációk, gumi kukoricák, valamint azoknak lebegő változataik. A horgászok, idegenkednek tőle, nem igazán…

More...
Click on the slide!

2014 márciusi akció

Hírek >> Friss hírek

Az ECOFISH Kft. 2014 márciusi akciója.

More...
Click on the slide!

Pellet feeder kosarak, forgók és egyebek

Hírek >> Friss hírek

Az NGT pellet  feeder kosár alkalmas nagy mennyiségű beáztatott, előkészített, aromázott mikropellet bejuttatására kedvenc horgászmódszerünk alkalmazása során.

More...
Click on the slide!

ECOFISH – HORGÁSZFIRKÁSZ FEEDER KUPA

Hírek >> Friss hírek

A verseny ideje: 2014. 04. 05. A verseny helye: Kajánsziki horgásztó (Hajdúböszörmény mellett)

More...
Click on the slide!

2013 augusztusi akció

Hírek >> Friss hírek

Az ECOFISH 2013 augusztusi akciója

More...
Click on the slide!

2013 júliusi akció

Hírek >> Friss hírek

Aranyat érő ajánlat - Az ECOFISH 2013 júliusi akciója

More...
Click on the slide!

Még pár nap a júniusi akcióból

Hírek >> Friss hírek

Az ECOFISH Kft. júniusi akciója hamarosan befejeződik, ne hagyja ki!

More...
Click on the slide!

Bivy asztaltáska és annak előnyei

Hírek >> Friss hírek

Általában ha horgászunk, mert hisz tesszük lelkesen mi horgászok, előbb utóbb hatalmas rendetlenséget hagyunk magunk után.

More...
Click on the slide!

AZ NGT Avon Quiver horgászbot, kettő az egyben

Hírek >> Friss hírek

A mostani tesztalanyom, egy két részes quiver horgászbot, mely abban különbözik a többi horgászbottól, hogy alkalmas feeder horgászatra is, de…

More...
Click on the slide!

NGT Deluxe ágytáska

Hírek >> Friss hírek

Azonban egy-egy megfelelő szék, fotel, ágy még mindig nem olcsó mulatság, így megéri odafigyelni, vigyázni rájuk.

More...
Click on the slide!

Horogeldorádó az ECOFISH kínálatában

Hírek >> Friss hírek

Az Ecofish-től kiváló horgokat szerezhetünk be, olcsón és a lényeg jó minőségben

More...
Click on the slide!

2013 februári akció

Hírek >> Friss hírek

Az ECOFISH 2013 februári akciója

More...
Click on the slide!

Amikor a táskáé a főszerep

Hírek >> Friss hírek

Amikor a táskáé a főszerep, avagy minden apróság egy helyen…

More...
Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks

Őszi-téli pontyozás

PDFNyomtatásE-mail

Amikor a nappalok rövidebbek, az éjjelek egyre hosszabbak lesznek, az őszi viharok végigsöpörnek a táj felett, s reggelente vastag dér lep be mindent, eljött az ideje a horgászfelszerelés elcsomagolásának. A felszerelésemet elpakolni? Feladni a horgászást? Soha!

Éppen október, november és a december eleje az egyik legjobb időszak szerintem a nagy pontyok kifogására, mivel a pontyok ilyenkor már gyűjtik a zsírtartalékokat az elkövetkezendő szűkös időszakra. Sokat esznek, mert hamarosan a kevéske természetesen előforduló táplálékra lesznek ráutalva, ezért idejük nagy részét az ennivaló felkutatásával töltik, s eközben gyakran hosszú távolságokat tesznek meg. Ilyenkor, véleményem szerint, a pontyokat könnyebb megfogni, mint nváron, amikor a természet a tápanyagokból éppen „túltermel". De mi történik ha eljön a tél, a víz hőmérséklete 10 Celsius fok alá süllyed, és a tavak lassan elkezdenek befagyni?

téli kép: Addig, amíg egy víz be nincs fagyva, nem adom fel, és tovább horgászom a kedvenceimre, természetesen megtehetném, hogy léket vágok a jégbe, és tovább horgászom, de a halaknak is szükségük van néha pihenésre, ezért ilyenkor már békén hagyom őket. Az már tudományosan bizonyított tény, hogy a pontyok nem alszanak téli álmot, mint ahogy a legtöbb ember gondolja. Szervezetük azonban alkalmazkodik a változó hőmérsékleti körülményekhez, ennek megfelelően dolgozik az emésztésük is. 20 Celsius fok vízhőmérsékleten a felvett táplálékot a bélrendszerében élő baktériumok segítségével 3-4 óra leforgása alatt hasznosítja és kiválasztja, míg 8 Celsius fokos vízhőmérsékleten ez a folyamat 24-30 óra hosszat is eltarthat, 2 fokos vízben pedig akár 4 egész napig vagy akár még tovább is. Mivel a pontynak nincsen gyomra, a táplálék felbontása a bélben történik baktériumokkal, aminosavakkal, fehérjékkel, vitaminokkal, amelyek a gyomorsavat helyettesítik. Minél hidegebb a környezet, annál lassabban dolgoznak a baktériumok és a ponty már csak néhány naponként indul táplálékkereső körútra. Ez magyarázza, hogy a pontyokat télen nehezen lehet megfogni, mivel sokkal kevesebbet és ritkábban esznek, és nem is tesznek meg akkora távolságokat, mint nyáron. Kedvenceink táplálkozóhelyériek fellelése nyáron is éppen elég nehéz, télen még nehezebb, mert a megszokott helyek, ahol az ember tavasztól ősz közepéig egymás után fogta a pontyokat, télen a legtöbbször üresnek bizonyulnak. Főleg, ha van a tóban olyan hely, ahol a pontyok a telet könnyebben átvészelhetik  meleg forrás, mélyebb, szélvédett helyek.


Legfontosabb segédeszközeim a pontyok téli felkutatásában:Egy kiváló sátór a hozzá való ággyal és hálózsákkal, egy pontos hőmérő, amelynek segítségével a melegebb vízrétegeket meg tudom találni, és egy magas felbontású radar. Már 0,2 Celsius fokos hőmérsékletbeli eltérés is eredményességhez vezethet, feltéve, ha horgász elég időt szán rá, és különböző helyen különböző mélységben méri meg a víz hőmérsékletét. A mélyebb részek, úgy 5 és 7 méter között legtöbbször egy egész fokkal melegebbek, mint a sekélyebb vizek. (Ez abban az esetben igaz, ha nincs meleg vizű forrás a helyen, ezen kívül a víz hőmérséklete kb. 6 méter mélyen egész évben nagyjából ugyanannyi, 4,5 Celsius fok körül mozog.) Én mindig ezeket a melegebb helyeket keresem meg a horgászatra.

téli kép      téli kép

Pár évvel ezelőtt még abból indultak ki a bojlishorgászok, hogy a pontyoknak télen nagyobb mennyiségű fehérjére van szükségük, ezért az angolok feltalálták a HP csalit (High Protein = magas fehérjetartalom) amely 60% vagy még annál is több fehérjetartalommal büszkélkedhetett. Az utóbbi időkben viszont tudósok ezt a feltevést is megcáfolták, s kiderítették: a pontyok és a pontyhoz hasonló halak maximum 40% fehérjét tudnak megemészteni, minden fehérje, ami ezen érték felett van a csaliban, lényegében kidobott pénz. A túlzott fehérjetartalom miatt a ponty szervezetének jóval több idő kell a táplálék feldolgozásához, s ha ez ráadásul még alacsony vízhömérséklet mellett történik, el tudják képzelni, mennyi ideig tarthat, míg a ponty ismét evésre gondol. Nálam (és az angoloknál) végül is a High Natural Value, rövidítve HNV, a magas természetes tápanyagtartalmú bojli vált be, amelynek fehérjetartalma maximum 40%, az egyik legfontosabb szempont, a könnyen emészthetőség miatt. Ezen a helyen meg kell valljam, hogy az utolsó egy évben szinte soha nem volt időm saját bojlimixet összeállítani, így alkalmam nyílt sok jó minőségű angol bojlimixet kipróbálni, amelyekkel nagyon elégedett voltam, Hét fokos vízhőmérsékletnél és az alatt, botonként maximum 10-30 szem 10-14 mm-es bojlit etetek be. A pontos mennyiség a kapásóktól is függ. 1 kg bojli nagy valószínűséggel elég egy háromnapos horgászatra. Több por alakú etetőanyagot is használok. A versenyhorgászokhoz hasonlóan golyót gyúrok belőle, amelyek a vízben gyorsan feloldódnak, és illatfelhőt hagynak hátra, ami segít a pontyoknak hamarabb megtalálni az etetett helyet. Az illattól motiválva a bojlit eszik meg, hiszen a por etetőanyagból nem sok táplálék marad. Az apró és gyorsan feloldódó pelletek is egész magasan állnak a téli etetőanyag listámon. Jó hatást érhetünk el velük, ha beetetés előtt két órával pelletszíruppal meglocsoljuk. Favoritjaim a Gononut I (kókusz), a Pineapple (ananász), a Scopex és minden más intenzíven édes, vagy enyhén mentolos íllatú tömény anyag.

téli kép    téli kép

Tavaly decemberben fűszeres Bio-Red bojlival sikerült egyik „leghidegebb" téli pontyomat kifogni, 1,2 Celsius" fok vízhőmérsékletű vízben, kb. 2 m 80 cm mélyről. A figyelemre méltó a dologban az, hogy három napon keresztül abszolút semmi aktivitást nem tapasztaltam a botoknál. Az utolsó éjjel stratégiát változtattam, egy 14 mm-és Bio-Red pop-upot és Pineapple pop up-ot kb. 4 cm-rel az aljzat fölött meglebegtettem, többet etettem be, mint rendesen, úgy 20 dkg apró szemű Bio-Red bojlit, és Pineapple bojlit 16 mm,kb 2 kg pelletet s a szerelék behordása után két órával már volt egy ejtős kapásom. 15,60 kg súlyú pikkelyes ponty lett a hidegben való kitartásom jutalma. Két nappal a  horgászat után a víz befagyott, így a szezon számomra is befejeződött.

Befejeződött? Nem, még mindig nem. December 25-én még egyszer megpróbálkoztam a téli horgászattal az Ecsédi-tavon, Gyöngyös közelében. A tóban meleg vizű források vannak, ezért nagyon későn fagy be ha egyáltalán befagy, így a téli horgászatra különösen alkalmas. Mivel nem akartam egyedül horgászni, felhívtam barátaimat, hogy valaki eljönne-e velem horgászni. Gondolhatják, mik voltak a válaszok!

„Megörültél, ebben az időben?", ..Nem tudod, hogy karácsony van?" Végül is közülük egyetlenegy ember szakított időt egy közös horgászatra. Imre, Debrecenből,: aki a háromnapos horgászatra a fiát is elhozta.

A legnagyobb hóviharban állítottuk fel a sátrainkat, és hordtuk be a szerelékeket. Rögtön az első éjjel egy erős ponty akadt Imre horgára, sajnos azonban a fárasztás 30 másodperc után véget ért. Előkezsinórja nem bírta a tóban található sok kagylót, és elszakadt. De sikerült a második napon egy minipontyot fognia, „gigantikus" 2 kg súllyal, nekem valamivel több szerencsém volt, egy 2-es mellett egy 5 kilós ponty is megsajnált, és hagyta magát rábeszélni a parti látogatásra.

Horgászatunk harmadik napján elkezdett a tó befagyni, pedig szerettem volna a szilvesztert a parton tölteni a sátramban.Forrás: Magyar Horgász

Hozzászólások  

 
-1 # magnapress 2014-06-25 03:18
ʟink exchange is nothing elsae Һowever itt iѕ simply placing the other
person's ԝebsite link օon yoսr page at propеr place and other perѕon will also ɗdo similar in support off you.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # magnapress 2014-08-21 01:09
Askіng qսestions are гeallƴ fastidious thing if you are not
understanding somеthing fully, however this ƿost provides fastidious
understanding even.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+1 # homepage des autors 2014-09-18 22:26
If you wish for to increase your know-how only keep visiting this website and
be updated with the latest news posted here.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # OlivaSmall 2018-02-09 22:10
I have checked your page and i have found some duplicate content,
that's why you don't rank high in google, but there is a tool
that can help you to create 100% unique content, search for; Boorfe's tips unlimited content
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # money lender 2018-02-19 20:40
Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you,
However I am encountering difficulties with your RSS.
I don't understand the reason why I am unable to join it.

Is there anybody else getting similar RSS problems? Anybody who knows the solution can you kindly respond?
Thanx!!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # RosalindaChief 2018-03-21 19:21
I have checked your blog and i've found some duplicate content, that's why you don't
rank high in google, but there is a tool that can help you to create 100% unique
content, search for: boorfe's tips unlimited content
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt horgászbolti termékek

Mágneses horgos doboz Mágneses horgos doboz 800 Ft
Szerelékes láda 2 fakkos Szerelékes láda 2 fakkos 2 630 Ft
Predator box Predator box 8 760 Ft

Horgászbolt üzenet

Tudta-e, hogy a magyarországi horgászok legfőbb zsákmánya nem más mint a ponty.
A pontyról köztudott, hogy növényevő hal és a mai napra szinte a magyar horgászok bálványává vált. 
Megtalálja-e horgászboltunkban a ponty horgászatához szükséges kellékeket?
Az elmúlt évek során igazán sok módszer fejlődött ki a ponty kifogására, ezért nem csoda hogy az ECOFISH Kft. horgász webáruházában rengeteg horgászcikk megtalálható, mely a ponty kifogásához segíti a horgásztársainkat.

Horgász webáruház információ

Kedves Olvasónk!
Ne felejtse el horgász webáruházunkat a könyvjelzői közé elmenteni és ingyenesen regisztrálni online horgászbolt oldalunkra.
Hétről hétre újabb horgászcikkeket akciózunk, horgászattal kapcsolatos termékkörünk folyamatosan bővül és ezért árainkat versenyképesen tudjuk tartani.
Az ECOFISH Kft. horgász webáruházában mindig profi horgászcikkeket talál, megfizethető áron.
Várjuk vissza!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legutóbbi hozzászólások

 • My developer is trying to persuade me to move... Tovább...
  >> Sommer
 • Its like you read my mind! You appear to know... Tovább...
  >> wrist watch brands
 • Facil de enviar sms com Sms bomber profession... Tovább...
  >> best apk sites
 • I have checked your blog and i've found some ... Tovább...
  >> JacquettaChief
 • I have checked your blog and i've found some ... Tovább...
  >> RosalindaChief
 • I have checked your site and i've found some ... Tovább...
  >> KoryChief
 • It's very effortless to find out any matter o... Tovább...
  >> canada pharmacies
 • Oh my goodness! Awesome article dude! Thank y... Tovább...
  >> money lender
 • Do you have any video of that? I'd want to fi... Tovább...
  >> northwestpharmacy
 • I have checked your page and i have found som... Tovább...
  >> OlivaSmall
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval